LIVE: Ålgård - Lyn

23. oktober 1994 spilte Tommy Bergersen sin siste kamp for Lyn, i cupfinalen mot Molde. På søndag leder han Ålgård mot sin gamle klubb.

Lyn har ikke hatt den sesongstarten de håpet på, i likhet med oss, og i begge klubber har hovedtreneren trukket seg, begge med lignende begrunnelser. Vi har fått tilbake Tommy Bergersen, kjent blant Lyn-fansen for sine 25 kamper og ni mål i 1994. Hans siste kamp var cupfinalen mot Molde som laget tapte 3-2. I Lyn har assistenttrener Jonas Rygg rykket opp som hovedtrener på papiret, men laget styres av trioen Rygg, Viggo Strømme og Egil "Drillo" Olsen.

Vi har flere tidligere Lyn-spillere enn Tommy i våre rekker. Morgan Tjøstheim spilte under Drillo i 1988, mens Edwin Kjeldner fikk 35 kamper og scoret 16 mål i perioden 2009-2012.

21/4Lyn - Fyllingsdalen1-2Didrik Sereba (85)
28/4Stabæk 2 - Lyn2-1Rune Isaksen (34)
1/5Lyn - Brann 23-0Isaksen (33, 54), Nikolai Djupesland (47)
11/5Vidar - Lyn2-1Kim Holmen (87)
18/5Grorud - Lyn2-3Selvmål (10), Armin Sistek (50, 84)
24/5Lyn - EIK0-1
1/6Vard - Lyn1-1Sistek (22)
7/6Lyn - Fana1-5Faisal Dahir (31)
14/6Åsane - Lyn 2-0
22/6Lyn - Førde1-0Sistek (25)

Det har med andre ord svingt rundt Lyn i vår, men mens vi tar poeng hjemme og taper borte, har Lyn fordelt dette mer jevnt og har tatt to poeng mer enn oss. De har tapt borte mot Stabæk 2, Vidar og Åsane, men har sterke resultat borte mot Grorud og Vard.

Vi har spilt mot Lyn i serien før, i hovedserien 1949/50. Til tross for dette har A-laget til Lyn aldri vært på Ålgård, siden Ålgård måtte spille sine hjemmekamper i 49/50 på Sandnes stadion mens Ålgård stadion ble bygget. Begge lagene hadde da som nå startet sesongen svakt, Ålgård hadde tapt "hjemme" mot Viking og tatt ett poeng i Sarpsborg, mens Lyn hadde tapt begge sine kamper og lå sist.

Lyn var kjent som et teknisk meget dyktig lag, men selv om de hadde ballen mye i første omgang, kom også Ålgård til gode sjanser. Ålgårds angrepsspill ble svakere etter at Henrik Ravndal måtte byttes ut etter 35 minutter. Lyn hadde store sjanser ved John Sveinson som først skjøt i tverrliggeren, så headet ballen i mål etter et stolpeskudd av Olsen, før han satte ballen direkte i mål fra 20 meter. Dommeren annullerte det første målet for dytting i ryggen på en Ålgård-spiller, mens det andre målet korrekt ble annullert siden dommeren hadde dømt et indirekte frispark.

Lyn var best i andre omgang, men det var Ålgård som scoret først etter at laget vant ballen under høyt press fra Lyn, Sigurd Ravndal kontret inn 1-0 på Lyns tidligere landslagskeeper Tom Blom (nei, Birk, jeg har ikke begynt å herme) etter bare tre minutters spill. Lyn fortsatte trykket, men Ålgård stod i mot takket være en svært opplagt Pitt Aas i mål. Scoringen til Lyn kom etter 25 minutter da Osnes slo en corner direkte i mål. Sigurd Ravndal hadde muligheten til å avgjøre kampen fire minutter før slutt, men ble taklet i siste øyeblikket, så hardt at han måtte forlate banen og sendt på sykehuset med en stygg skade i kneet.

Før returmøtet våren 1950 hadde Ålgård kniven på strupen: Kun seier på Ullevål mot Lyn var godt nok for å ha håp om fortsatt spill i den øverste divisjonen. Men som på Sandnes var det Lyn som hadde mye av spillet i første omgang. Ålgårds forsvar spilte godt og forhindret Sveinson fra å komme på skuddhold. Kampen jevnet seg ut etter pause, og Ålgård fikk noen store sjanser til å ta med seg begge poengene, men Aslak Gjesdal skjøt først utenfor på åpent mål etter en misforståelse mellom Blom og en av backene, så skjøt han et av sine kjente praktskudd i stolpen, før det var Ansgar Hetlands tur til å bomme på åpent mål.

Lyn trakk seg tilbake mens dette stod på og virket fornøyde med ett poeng, mens Ålgård presset desperat på helt til slutt. Finn Tøgard skjøt i vinkelen i kampens siste minutt, men nå viste Blom frem sine kvaliteter og klarte å slå skuddet til corner. Dermed forble kampen målløs, og Ålgårds historie som et av topplagene i norsk fotball tok slutt.

Vi ligger nå sist på tabellen, men veien oppover er foreløpig kort. Møt opp i Myrhålå søndag kl. 18.00 og støtt laget i kampen mot en av aristokratene i norsk fotball!

Live Blog Ålgård - Lyn